⬅   Terug naar de website

Pay it forward - Manieren waarop een bedrijf terug kan geven

09/08/2023

Winston Churchill zei ooit: “We verdienen de kost door wat we krijgen, maar we maken het leven de moeite waard door wat we geven.” 

Zakelijke filantropie is nog nooit zo belangrijk geweest. Sinds het begin van de pandemie hebben non-profitorganisaties hun maandelijkse donaties zien dalen en het verlies van vrijwilligers heeft de dienstverlening lam gelegd. Omdat non-profitorganisaties het zware werk doen in onze gemeenschappen en de minder bedeelden helpen, is het van cruciaal belang dat bedrijven helpen die kloof te dichten. 

Financiële donaties en sponsoring lijken de gemakkelijkste manier om iets terug te doen, maar niet elk klein bedrijf kan een cheque uitschrijven die groot genoeg is om echt verschil te maken. Hoewel een geldelijke donatie nooit zal worden afgewezen, kun je ook een aantal andere mogelijkheden overwegen bij het uitwerken van een ‘geef-strategie’ voor je organisatie. 

De 'geef-strategie'

Ga eerst na welke non-profitorganisaties aansluiten bij de visie en missie van je bedrijf. Er zijn waarschijnlijk verschillende plaatselijke of regionale organisaties die soortgelijke doelen hebben. Omdat het onmogelijk is heel veel liefdadigheidswerk tegelijk effectief te steunen, is het verstandig organisaties uit te kiezen die jou en je team aanspreken. Of het nu gaat om het beëindigen van honger, het aanbieden van onderwijs aan kinderen in een kwetsbare situatie, het verbeteren van geletterdheid of het verminderen van de gevolgen van dak- en thuisloosheid in je gemeenschap; door je aandacht te vernauwen kunnen jij en je team een grotere impact hebben. 

Als je eenmaal een lijst hebt van de doelen die je bedrijf wil steunen, breng dan in kaart hoe je gaat geven. Je kunt verschillende manieren bedenken waarop iedereen in de organisatie mee kan doen. Hier zijn een paar ideeën: 

  • Betaalde vrijwilligersdagen 
  • Inzamelingsacties en collectes 
  • Campagnes om brieven of kaarten te schrijven 
  • Zakelijke teamevenementen 
  • Pro Deo Diensten  

Betrek het hele team erbij en zoek naar mogelijkheden om als groep mee te doen. Veel organisaties hebben fondsenwervingsevenementen die goed werken voor een groep. Zorg ervoor dat de activiteiten voor iedereen in je organisaties toegankelijk zijn. Kijk niet alleen maar naar hardloopwedstrijden. Zoek ook meer passieve manieren, zodat iedereen in het bedrijf kan meedoen. 

Voordelen van geven

Er zijn heel wat voordelen van betrokkenheid bij liefdadigheidsinspanningen, buiten het effect op de gemeenschap in het algemeen. https://www.givinga.com/corporate-philanthropy-benefits/ 

Tot 78 procent van de werknemers is bereid zich in te zetten voor initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. En betrokken teams zijn productiever.

Uit onderzoek van Gallup bleek zelfs dat teams met een hoge betrokkenheid van werknemers een 21 procent hogere productiviteit hebben dan hun tegenhangers. 

Het tweede belangrijke voordeel van zakelijke filantropie is de verbetering van de reputatie van je merk bij werknemers, klanten, prospects, partners, en de gemeenschap in het algemeen. 

Bedrijven zijn zo effectief als hun werknemers – en werknemers beginnen aandacht te vragen als het gaat om verantwoord ondernemen, inclusief filantropie. Het maakt deel uit van een grotere verschuiving in de maatschappij waarbij werknemers willen dat hun werkgever een evenwicht vindt in het streven naar winst. 

Zakelijke filantropie helpt niet alleen talent aan te trekken; het helpt ook nieuwe klanten aan te trekken. Studies tonen aan dat mensen meer zullen uitgeven aan merken die goede doelen steunen. Bij de keuze tussen twee gelijkwaardige merken is 90 procent van de consumenten geneigd over te stappen op een product van een bedrijf dat aan liefdadigheid doet.  

Hoewel bedrijven natuurlijk niet moeten geven met alleen de verwachting van financieel gewin, is het een feit dat het helpen van een goed doel in nood wel degelijk economische beloningen oplevert. 

ActionCOACH ‘geeft terug’ via haar Foundation. Met het ‘Coaching for a Cause’ ofwel coaching voor een goed stellen ActionCOACH business coaches tijd belangeloos beschikbaar om non-profit organisaties te coachen naar betere resultaten. Met het YESS Young Entrepreneur Smart Start programma voor jongeren van 12 – 22 jaar wordt fundamentele ondernemerskennis gratis aangeboden vanuit de optiek dat de wereld meer ondernemers nodig heeft in plaats van werknemers. 

Meer weten?

Wij kunnen je hierbij helpen. Neem contact op met een van onze ervaren coaches.

Maak een afspraak