⬅   Terug naar de website

De identiteits-ijsberg

22/12/2022

Net als de kapitein van een groot zeeschip navigeren we door de wateren van het leven. We zetten onze koers uit en gaan op weg naar onze bestemming.

Vaak kan ons eigen vermogen om te veranderen en de kapitein te worden die we moeten zijn ons ervan weerhouden onze doelen te bereiken.  

Onze identiteit drijft als een ijsberg voor ons uit en weerhoudt ons er vaak van om aan te meren op die bestemming.  

Slechts een klein deel van onze identiteits-ijsberg is zichtbaar boven de waterlijn. De rest blijft verborgen onder de golven. Om werkelijk te veranderen, moeten we weten wat er boven en onder de oppervlakte is.  

Aan en onder de oppervlakte 

Het water dat onze ijsberg omringt, is de omgeving waarin we leven. Op de oppervlakte dobberen onze beslissingen en acties. Deze vormen ons gedrag. Vaak als we een nieuw doel stellen, richten we ons alleen op het veranderen van dat gedrag. Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat je doel is om in vorm te komen. Als je alleen het gedrag verandert van opstaan om te sporten, wat gebeurt er dan op de dag dat je je moe voelt? Je negeert de wekker. Uiteindelijk wordt dat gedrag minder frequent. De vraag is wat verandering creëert op lange termijn... 

Gedrag is gebaseerd op wat zich onder de oppervlakte bevindt. 

De diepere lagen

Als we dieper duiken, ontdekken we de volgende laag van de identiteit, de VAARDIGHEDEN van de ijsberg. Waar we goed in zijn, daar doen we meer van. Om verandering op lange termijn te krijgen, moeten we vaardigheden verwerven. We gaan naar een training, we krijgen een mentor en we groeien onze vaardigheden. Hoe meer vaardigheden we verwerven in een gewenst gedrag, hoe meer we dat gedrag zullen vertonen.


Vaardigheden worden beïnvloed door de volgende laag, die OVERTUIGINGEN heet. Dit zijn persoonlijke waarheden die in de loop van de tijd zijn opgebouwd en die beïnvloeden hoe we leren en ons uiteindelijk gedragen.


Overtuigingen kunnen lastig zijn, want wat wij geloven dat waar is, maken we vaak ook waar.


Als je bijvoorbeeld gelooft dat je een slechte kok bent omdat je een maaltijd hebt laten aanbranden, is de kans klein dat je op kookles gaat. Zonder oefening wordt de overtuiging dat je een slechte kok bent waar, omdat je nooit de vaardigheden leert die nodig zijn om goed te kunnen koken. Soms wordt die overtuiging zelf nog sterker dan het resultaat. Als je bijvoorbeeld een fantastische maaltijd kookt, kun je zeggen dat het een makkelijk recept was. Ik ben nog steeds een slechte kok.


Elke keer dat je een overtuiging versterkt, is het alsof je een steen aan een muur toevoegt. Die kun je steen voor steen afbreken, of je kunt gewoon een bulldozer gebruiken. Je hoeft je niet aan een overtuiging te houden als je die eenmaal hebt. Je kunt het in twijfel trekken. Stel jezelf de vraag. Wil ik deze overtuiging behouden?


Wat vormt de laag overtuigingen van de identiteits-ijsberg? Onze WAARDEN.


Deze laag zit diep onder de oppervlakte. Waarden draaien om de vraag: 'Wat is voor jou het belangrijkst?' Als succes bijvoorbeeld het allerbelangrijkste voor je is, ben je bereid om afwijzing te riskeren in je streven naar succes. Voor een ander is acceptatie belangrijker dan succes, en hij of zij zal weglopen van alles wat afwijzing zou kunnen veroorzaken.


Zwem je langs waarden, naar het diepste deel van de ijsberg, dan kom je bij je IDENTITEIT. Die draait om je 'ik ben'-uitspraken, hoe je jezelf definieert.


Identiteit kan verwikkeld zijn in ons werk, familie, woonplaats of school, om er maar een paar te noemen. Door je 'ik ben'-uitspraken op te schrijven, kun je proactief bepalen wie je wilt zijn. En van daaruit kan onze hele identiteit veranderen.


We kunnen navigeren naar de gewenste bestemming en naar dat doel.


Het begint bij jou...

Meer leren over hoe het worden van de persoon die we willen zijn van invloed kan zijn op ons succes?

Wij kunnen je hierbij helpen. Neem contact op met een van onze ervaren coaches.

Maak een afspraak