Een ervaren business coach helpt je om uitdagingen te identificeren en strategieën te ontwikkelen om ze te overwinnen. Dat klinkt geweldig, maar je krijgt deze voordelen alleen als je weet hoe je een business coach moet inzetten.
Dat klinkt een beetje vreemd, maar het is waar. Je moet hele specifieke acties ondernemen voor, tijdens en na je sessies om het meeste uit business coaching te halen.
Voorbereiding en mentaliteit
Mentaal en fysiek voorbereid zijn is een must om er zeker van te zijn dat je het meeste uit elke business coaching sessie haalt.
Kies de juiste coach
Business coaches zijn er in vele soorten en maten. Ze kunnen gespecialiseerd zijn in leiderschapsvaardigheden, sales verhogen of je helpen een beter evenwicht te vinden tussen werk en privé. Sommigen hebben ook de kennis om bij al het bovenstaande te helpen.
Als je je opties bekijkt, kies dan iemand wiens ervaring aansluit bij je doelstellingen. Een coach met relevante knowhow in jouw branche kan meer impact hebben door advies te geven dat is afgestemd op jouw specifieke uitdagingen.
Volgens onderzoek bestaan de belangrijkste redenen waarom bedrijfseigenaren hun mentor om hulp vragen uit hulp bij het opstarten (53%), groei/uitbreiding van het bedrijf (59%) en personeelszaken (61%), wat een echte mix is, dus denk goed na over wie je als coach wilt.
Als je iemand hebt gevonden, evalueer dan zijn of haar referenties en staat van dienst. Neem indien mogelijk contact op met eerdere klanten en vraag naar hun mening - 85% van de mensen zegt dat dit de beste manier is om referenties te vinden. Als je niemand kent, kun je ook testimonials lezen.
Plan ten slotte een kennismakingsgesprek om hun compatibiliteit te peilen. Wat er op papier goed uitziet, is misschien niet geschikt voor jou. Kijk of de communicatiestijl van de coach je bevalt en of hij of zij je vertrouwen inboezemt.
Stel duidelijke doelen
Je kunt niet het maximale uit business coaching halen als je niet weet wat je wilt bereiken.
Het stellen van doelen biedt een solide basis voor de relatie en zorgt ervoor dat jij en je coach op één lijn zitten.
Naast het creëren van een visie op wat je op de lange termijn wilt bereiken, helpen doelen je om de voortgang te meten. Zonder ijkpunten kan het coachingsproces versnipperd en frustrerend aanvoelen.
Het bereiken van bepaalde mijlpalen onderweg bevestigt de effectiviteit van de coaching. Het motiveert je om verdere actie te ondernemen.
Om dit te doen, begin je met na te denken over de sterke en zwakke punten van je bedrijf en de gebieden die voor verbetering vatbaar zijn. Gebruik vervolgens het SMART-raamwerk om doelen te stellen die specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn.
Wees ruimdenkend
Hoewel voorbereiding een essentiële rol speelt bij het starten van business coaching, is mindset net zo belangrijk. Als je je sessies met een open instelling ingaat, kun je strategieën leren kennen die je misschien nog niet had overwogen.
Een goede business coach vertelt je niet alleen wat je wilt horen. Ze dagen je aannames uit en helpen je om obstakels in een nieuw licht te zien. Als je niet bereid bent om hun advies te aanvaarden, krijg je niet waar voor je geld.
Hoewel jij je bedrijf het beste kent, lopen veel mensen vast in hun eigen manier van werken. Dat is waarschijnlijk de reden waarom je je in eerste instantie tot een business coach hebt gewend. Een nieuw perspectief kan je helpen om problemen te herkaderen en de weg naar vooruitgang vrij te maken.
Om dat te laten gebeuren, moet je openstaan voor leren en feedback met nieuwsgierigheid benaderen. Als je ten goede verandert, zul je buiten je comfortzone moeten treden.
Tijdens coachingsessies
Coaching sessies zijn waar de magie gebeurt. Of je nu kiest voor één-op-één of groepscoaching, aanwezig en alert zijn is onontbeerlijk.
Wees eerlijk en transparant
Een bekwame coach creëert een veilige omgeving waarin je transparant kunt zijn over je zorgen en tegenslagen.
Door eerlijk te zijn, stel je je coach in staat om de kernproblemen te identificeren en oplossingen op maat aan te bevelen. Je weet maar nooit, want informatie achterhouden kan betekenen dat je slecht advies krijgt.
Zie je sessies als samenwerkingsverbanden waar jij en je coach brainstormen over ideeën om problemen op te lossen. Als je niet authentiek bent, kunnen ze je niet effectief begeleiden.
Om het meeste uit coaching te halen, deel je zowel successen als mislukkingen. Zeg het als de strategieën van je coach niet overeenkomen met wat jij wilt, vraag om advies over bepaalde ideeën en wees gewoon een open boek.
Word een actieve deelnemer
Als je ten volle wilt profiteren van je coachingsessies, moet je betrokken zijn bij het proces. Dat betekent specifieke onderwerpen voorbereiden die je wilt bespreken en vragen stellen als iets niet duidelijk is.
Met passief luisteren kom je niet verder. Onthoud dat je er bent om te groeien. Je kunt je net zo goed inzetten om de sessies zo productief mogelijk te maken. Deel inzichten en denk na over elk advies dat je krijgt.
Het maakt de ervaring niet alleen spannender, maar een actieve deelnemer zijn bevordert ook innovatie. Door ideeën en actiestappen door te spreken, kun je oplossingen bedenken die je anders misschien over het hoofd had gezien.
Maak aantekeningen
Actief zijn is nog maar het halve werk. Studies die teruggaan tot de jaren 1970 tonen consequent aan dat het maken en nakijken van aantekeningen helpt bij het onthouden.
Door een notitieblok of digitaal hulpmiddel te gebruiken om discussies bij te houden, is de kans groter dat je de belangrijkste punten onthoudt. Je hebt ook een verslag van elke sessie dat je kunt bekijken wanneer je je geheugen wilt opfrissen.
Acties na de sessie
Het werk houdt niet op als de business coaching sessie voorbij is. Als je vooruitgang wilt zien, moet je je huiswerk doen.
Afspraken nakomen
Jij en je coach bedenken mogelijke oplossingen voor huidige problemen. Als je niet doorzet, blijven die oplossingen theoretisch.
Het voltooien van alle toegewezen taken of actiepunten is van vitaal belang om momentum op te bouwen en op koers te blijven. Het stelt je ook in staat om obstakels in realtime aan te pakken, zodat je het meeste uit elke coachsessie kunt halen.
Leerpunten implementeren
Theorie is handig, maar oefening baart kunst. Door te implementeren wat je tijdens je sessies leert, zet je kennis om in resultaten. Het geeft je meetbare resultaten van elke sessie, wat je motiveert om op koers te blijven.
Afhankelijk van je doelen kan implementatie van alles betekenen, van het vaststellen van betere KPI's voor je team tot het uitproberen van een nieuwe conflictmanagementtechniek. Je kunt niet bepalen of het advies van je coach effectief is zonder het uit te proberen en de resultaten te evalueren.
Vooruitgang bijhouden
Over resultaten gesproken, het bijhouden van je vooruitgang is een zekere manier om te beoordelen of de coaching verandering teweegbrengt. Positieve resultaten benadrukken de waarde van betrokken blijven bij het proces en geven je het vertrouwen om nog hoger te mikken.
De gegevens die je verzamelt zullen ook nuttig zijn om te beslissen welke tactieken het meest renderen. Als je bijvoorbeeld merkt dat de verkoop verbetert na een bepaalde actie, kun je in de toekomst beter geïnformeerde beslissingen nemen.
Veelvoorkomende issues die je ervan weerhouden het meeste uit coaching te halen
Hoewel coaching een waardevol zakelijk hulpmiddel is, hebben mensen soms moeite om hun sessies optimaal te benutten. Gelukkig kunnen veelvoorkomende problemen eenvoudig worden opgelost.
Je vertrouwt de coach niet
Als je je business coach niet vertrouwt, zul je je niet op je gemak voelen om je uitdagingen te delen. Je zou ook sceptisch kunnen zijn over het implementeren van advies dat ze geven.
Onderzoek de coach, spreek je twijfels hardop uit en geef de relatie wat tijd om zich te ontwikkelen. Vertrouwen ontstaat niet van de ene op de andere dag.
Je hebt geen tijd om je te commiteren
Als je met meerdere verantwoordelijkheden jongleert, kan het onmogelijk zijn om tijd te vinden om je volledig aan je sessies te wijden. Als je dan ook nog bedenkt dat je het advies ook nog moet implementeren, kan de hele onderneming meer moeite lijken dan het waard is.
Maar het zit zo: je hoeft niet je hele leven op pauze te zetten om het meeste uit coaching te halen. Probeer te snoeien in minder belangrijke verplichtingen of delegeer taken.
Blokkeer vervolgens tijd voor je sessies en behandel ze als een prioriteit. Je neemt de informatie gemakkelijker op als je betrokken bent.
Je verwacht te veel van coaching
Coaching is een geweldige manier om je bedrijf te laten groeien. Toch kan het geen wonderen verrichten. Door snelle resultaten te verwachten, stel je jezelf bloot aan teleurstellingen. Begrijp dat vooruitgang tijd kost, dus wapen jezelf met een beetje geduld.
Begrijp ook dat de coach niet het zware werk voor je doet. Hij of zij biedt begeleiding, maar je moet nog steeds moeite doen om de opgedane kennis toe te passen.
Is zakelijke coaching geschikt voor mij?
Er zijn momenten waarop investeren in coaching niet aan te raden is. Als je nog geen visie hebt voor je bedrijf of je bent niet bezig met groei, dan is het wellicht beter om gewoon op koers te blijven.
In andere gevallen is business coaching een bewezen manier om je business nieuw leven in te blazen. Onderzoek toont aan dat 80% van de klanten een boost in zelfvertrouwen rapporteert, terwijl 51% van de bedrijven die in coaching investeren een hogere omzet hebben dan hun concurrenten.
Dus of je nu persoonlijke groei wilt stimuleren of zwakke plekken in je bedrijf wilt identificeren, een coach kan je in de juiste richting wijzen.
Spreek vandaag nog met een business coach
Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe onze coachingdiensten je kunnen helpen je volledige potentieel te bereiken. Zolang je bereid bent om je in te zetten, zullen onze adviseurs je bij elke stap begeleiden.
Boek een gratis ontdekkingsgesprek om te zien hoe een business coach je leven en je bedrijf kan transformeren.
Neem de volgende stap in het verbeteren van je bedrijf - spreek vandaag nog met een ActionCOACH adviseur!