Help, ik heb een team!
Vaak voelen we een zekere terughoudendheid wanneer we horen over workshops voor teambuilding, kwaliteitsverbetering, werknemersbetrokkenheid en teamproductiviteit waarvan wordt verwacht dat we eraan deelnemen. Waarom voelen we deze aarzeling?
Wat maakt teamdynamiek voor velen van ons uitdagend?
Waarom ervaren we zoveel negativiteit bij het idee van werken aan teambuilding?
Veel ondernemers geloven dat werken aan teambuilding tijd- en geldverspilling is. Ze zien geen tastbaar resultaat van de investeringen in activiteiten die teamwerk en teambuilding vereisen. Maar het is van cruciaal belang dat werknemers gezamenlijk werken aan het bereiken van de organisatiedoelstellingen. Hoe doe je dat zonder ze te forceren om samen te werken?
Teambuilding loopt vaak mis doordat de essentie wordt vergeten. Organisaties besteden zelden aandacht aan de individuele motivaties en persoonlijkheidsstijlen van teamleden. Bovendien ontbreken vaak standaard werkprocedures om de natuurlijke dynamiek in het team te versterken. Als je niet weet waar elke medewerker staat en hoe ze bijdragen aan de organisatie, ontstaan er grote hiaten in het fundament van teambuilding.
“Teamwork is een veel dieper concept dan simpelweg groepswerk” (Salyers, 2018)
Beginnen bij de basis
Bij ActionCOACH richten we ons op zes sleutels voor het bouwen van een succesvol team en de basis van het proces richt zich op individuele bijdragers en hoe zij fundamenteel zijn voor de productiviteit van het team. De zes sleutels tot het bouwen van een succesvol team omvatten;
- Sterk leiderschap
- Gemeenschappelijke doelen
- Spelregels
- Actieplannen
- Aanmoedigen van risico's nemen
- 100% Betrokkenheid en inclusie
Sterk leiderschap vraagt om transparantie en een hoog niveau van integriteit. Sterke leiders geven het goede voorbeeld, tonen duidelijkheid in hun richting en begrijpen dat het aanmoedigen van teamleden hen versterkt.
Gemeenschappelijke doelen helpen teamleden te begrijpen wat belangrijk is en hoe ze passen binnen de organisatie. Kernwaarden, cultuurpunten en een heldere visie en missie concretiseren deze doelen.
Spelregels zijn eenvoudige standaard operationele procedures die duidelijk aangeven hoe dingen worden gedaan. Deze regels stellen criteria vast voor het gedrag en de acties die van het team worden verwacht, waardoor weinig ruimte is voor interpretatie.
Actieplannen, ontwikkeld om resultaten te behalen, houden rekening met alle teamleden en bieden een duidelijke routekaart. Ze geven heldere richting en verwachtingen aan de teamleden.
Het aanmoedigen van risico's binnen de organisatie kan innovatie stimuleren en teamleden motiveren om op nieuwe manieren bij te dragen. Leren van mislukkingen is essentieel voor succes. Creëer een cultuur waarin teamleden niet worden gestraft voor fouten, maar waarin leren en blijvende verbetering worden aangemoedigd.
100% Inclusie en betrokkenheid zijn cruciaal om een omgeving te creëren die betrokkenheid vereist. Bijdragen van iedereen in de organisatie moeten gehoord worden en dienen als een middel om als team samen te werken aan het bereiken van organisatiedoelen.
“Echt teamwerk vereist meer om de “geheel is groter dan de som der delen” opbrengst te bereiken” (Salyers, 2018)
Open communicatie, heldere rollen en verantwoordelijkheden, tijdige feedback en transparantie zijn allemaal essentieel voor een effectieve teamdynamiek. Wanneer teamleden gemotiveerd zijn en begrijpen hoe ze bijdragen aan het geheel, is de kans groter dat ze goed functioneren en zich inzetten om resultaten te behalen, omdat dit ook hun persoonlijke doelen ten goede komt.
TEAM hoeft geen vier-letter-woord te zijn, het moet worden omgevormd tot een strijdkreet, ‘Together WE Achieve More’ ofwel Samen Bereiken WIJ Meer.