⬅   Terug naar de website

5 Veelvoorkomende vergissingen bij netwerken

06/12/2023

5 Veelvoorkomende vergissingen bij netwerken


Netwerken is een veelgebruikte manier om zakelijke contacten op te doen. De meeste zakelijke professionals en ondernemers maken hier in meer of mindere mate op enig moment in hun loopbaan gebruik van. Soms lopen deze netwerkbijeenkomsten soepel, een andere keer voel je je enorm opgelaten. Netwerken vereist vaardigheid en is vaak tijdrovend. Deze vaardigheid is simpelweg aan te leren. Hoe kan je netwerken waardevoller maken en met meer echte contacten naar huis gaan? Vermijd deze vijf netwerkfouten:

1. Je hebt geen strategie

Er zijn kansen maar benut je ze ook? De beste handelswijze om een netwerkevent te benaderen is met een plan in gedachten. Bepaal je doelen en de strategieën om deze te bereiken, en bekijk vervolgens welke acties daarvoor nodig zijn. Ben je op zoek naar zakelijke partners? Wat te denken van mogelijke leads? Zodra je hebt bepaald waar je naar op zoek bent, kan je beginnen in kaart te brengen welke mensen je zou willen ontmoeten.
Identificeer welke organisaties, activiteiten, congressen en evenementen waar jouw potentiele aan deelnemen en in participeren en prioriteer die mogelijkheden. Zorg vervolgens dat je zelf op het juiste moment op de juiste plek bent en het zal gemakkelijker zijn om de juiste connecties te leggen.

2. Je bent gefocust op verkoop

Laten we even echt eerlijk zijn. Vind je het leuk als iemand een sales pitch tegen je afsteekt wanneer jij probeert om te ontspannen en een praatje te maken? Andersom geldt hetzelfde. Richt je, in plaats hiervan, op echtheid en personaliseer het gesprek. Wees oprecht geïnteresseerd en stel de ander vragen over hun branche en naar wat hen uniek maakt. Meer over hen te weten komen geeft je de kans on hun respect en vertrouwen te winnen.

3. Je bent een babbelkous

Een gesprek moet van twee kanten komen. Hoe graag je ook wilt vertellen wat jij doet, op een netwerkevenement is actief luisteren de sleutel. Neem even de tijd om een stap terug te nemen en geeft jouw potentiële contact de gelegenheid om over zichzelf te praten. Dit geeft je de mogelijkheid om waardevolle inzichten in hun bedrijf te verkrijgen. Vraag naar de zakelijke uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd, maar ga hier zeker niet te diep op in. Dat is voor een eventueel vervolg.

4. Je volgt niet op

Wat doe je aan het vervolgcontact met potentiële contacten? Als je niets doet is het allemaal verloren moeite. Het geheim van het onderhouden van een nieuwe relatie is dat je vers in hun geheugen blijft. Maak het vooral persoonlijk. De kans dat zij meerdere LinkedIn verzoeken krijgen is uiteraard heel groot, dus zorg dat je opvalt door een korte, memorabele melding met betrekking tot het contact dat jullie hebben gehad.

5. Je biedt ze geen waarde

Netwerken gaat voornamelijk over geven en nemen. Zelfs als uw contactpersoon niet degene is die je zoekt, bewaar toch hun gegevens. Je weet nooit wanneer die verbinding van nut kan blijken te zijn. Door op te volgen kan een korte interactie zich ontwikkelen tot een langdurige samenwerking. Dus als zij niet klaar om met u samen te werken, wanhoop niet. Houd het contact warm. Door te vragen naar hun uitdagingen tijdens het gesprek en deze te bespreken, heb je meer waarde gegeven en in feite met hen samengewerkt aan het vinden van oplossingen.

BONUS FOUT: Je spreekt vooral met bekenden

Blijf niet te lang hangen bij dezelfde persoon en ga niet alleen maar op zoek naar bekenden. Stel jezelf een concreet doel hoeveel nieuwe mensen je wilt ontmoeten. Een aardige introductie kan zijn: “Hoi, mag ik kennis maken? Ik heb mij voorgenomen om vandaag met 3 nieuwe mensen kennis te maken en jou ken ik nog niet!” Dit geeft je ook meteen de kans om het gesprek te beëindigen … “Leuk kennis gemaakt te hebben! Mijn doel was met 3 nieuwe mensen kennis maken dus ik ga nog even verder…’

Kun jij nog netwerktips gebruiken?

Spreek vrijblijvend met een coach